background

Friday, February 11, 2011

kAsih mErEkA meMbAwA ke sYurgA..

Dlm surah al-isra’ ayat 23-25..Allah menerngkn kpd kita supaya brbuat baik pd ibu bapa, mksudnye “dan Tuhanmu perintahkn supaya engkau tidak mnyembah melainkan kpd Nya dan hendaklah engkau berbuat baik kpd kedua ibu bapa. Jika seorng atau kedua2nye sekali smpai kpd umur tua dlm jagaan dan peliharaanmu,jgnlah engkau brkata kpd kedua2nya skalipun prkataan ‘ah’ dan jgnlah engkau mnengking mereka tetapi katakanlah kpd mereka prkataan yg mulia. Dan rendahkanlah drimu kpd kedua2ye krn belas kasihan dan kasih sayangmu dan doakanlah: Wahai Tuhanku, kasihanilah mereka seperti mana mereka memelihara dan mendidikku ketika kecil….”…
Tuhanmu lebih mngetahui apa yg kamu lakukan..dan Dia lebih mngetahui apa yg ada di  dlm hatimu…jika sesuatu prkara yg baik yg ingin kamu lakukan Dia pasti akn mmpermudahkanmu. Bg seorng anak wajib bg mereka mnjage kebajikan org tua mereka apabila dewasa kelak. Semua org mmpunyai ibu bapa. Ada juga yg tidak mmpunyai ibu bapa sejak mereka kecil. Seharusnye pd mereka yg mmpunyai ibu bapa haruslah brsyukur dg n nikmat yg diberi oleh Nya. Sbg tanda syukur pd Nya, seorng anak haruslah memikul tnggungjwb mnjage ibu bapa mereka dan mngasihi mereka spt mne kasihnya mereka mnjage anak2 nye sewaktu kecil dahulu. Seorng anak haruslah mngambil berat ttg kebajikan mereka setiap wktu. Wajb bg seorng anak mnjage hubungn mereka dgn ibu bapa krn mereka merupakn harta yg pling bernilai dlm hidup seseorng insan.
Walaupun skarang ramai antar mereka sudah brjaya dan mmpunyai kerjaya yg bagus, ibu bapa tidak harus kita lupakan. Apa pon ade juga antara mereka yg sudah mmpunyai pangkat yg besar dan hidupnya sudah mewah ttp tidak mahu mngaku ibu bapa mereka. Ade di antaranya mnghantar ibu bapa mereka ke ruamah kebajikan org2 tua. Dlm keadaan dunia moden skarang mereka lebih mementingkan soal duniawi dan wang ringgit. Mereka brtungkus lumus mncari harta sehingga melupakn tnggungjwb mereka trhadap ibu bapa mereka. Dan lebih mnyedihkan ade di antara mereka yg lupa jasa ibu bapa mereka yg telah brpenat lelah mnjaga mereka dr kecil hinggalah dewasa. Dlm soal mnjaga ibu bapa bukanlah prkara yg boleh dibawa main2 kerana ia adalah satu perintah dan tidak boleh dipandang ringan. Perbuaatan mnjage kedua ibu bapa kita adalah perkara yg Allah SWT tuntut tuk kita lakukan. Ini trbukti sebagaiman hadis diriwayatkan dlm Sahih Bukhari drpd Abdullah, katanya: “ aku brtnya kpd Nabi SAW amalan manakah yg paling disukai oleh Allah SWT? Baginda mnjawab solat pd waktunya. Abdullah brtanya lg, kemudian apa? Baginda mnjawab, kemudian berbakti kpd kedua-dua orang tua. Dia brtnya lg, kemudian apa? Baginda mnjawab, jihad pd jln Allah” .   Hadis brkenaan menunjukkan betapa besarnya kedudukan ibu bapa dlm Islam. Berbakti dan berbuat baik pd ibu bapa adalh amalan yg patut didahulukan drpd prkara lain trmasuklah brjihad. Seorang tidak boleh mnederhaka trhadap ibu bapa mereka. Taatlah pd mereka selagi mereka tidak mnyuruh kamu melakukan prkara yg dimurkai Allah SWT. InsyaAllah prkara yg baek akan selalu diberikan kemudahan oleh NYa. Ikhlaslah dlm melakukan sesuatu tnpa mngharapkn apa2. Apa yg sy kongsikan brsame2 adalh untuk ingatan bersama. Sy juga masih bnyk kelemahan yg harus diperbaiki. Moga Dia sentiasa mmberi ptunjuk kepada diri kita dlm mncari keredhaan Nya..Amin….   

CIRI2 ANAK YG DERHAKA

- tidak mahu mnjaga ibu bapa mereka yg sedang uzur.
- enggan mnjaga ibu bapa mereka dgn alasan mempnyai tangunggan yg ramai.
- mngambil harta benda dan wang ibu bapa mereka.
- memaksa ibu bapa mereka menukarkan nama harta kpd nama mereka.
- merajuk krn tidak sependapat dgn ibu bapa mereka sehingga mengabaikan ibu bapa mereka.
- menyuruh ibu bapa menjaga anak-anak meskipun mmpu mnghantar mereka mereka ke pusat penjagaan kanak-kanak.
- menghantar ibu bapa mereka ke rumah kebajikan.
- tidak mnjaga hati dan perasaan mereka.


No comments: